Takken

Takken

Kapoenen

De kapoenen zijn jongens en meisjes van zes tot acht jaar. Kinderen kunnen zich inschrijven als ze zes worden vóór 1 januari van het lopende werkjaar of als ze in het eerste leerjaar zitten.
De kapoenentak heeft een werking van twee jaar. Daarna gaan ze over naar de wouters.

Voor het eerst naar de scouts gaan is uiteraard een hele nieuwe ervaring. Kapoenen leren wat het betekent om in groep te spelen, slapen voor het eerst ergens anders dan thuis en maken kennis met rituelen zoals het ‘in houding’ staan, de scoutsgroet, de wet en het avondlied.

De wekelijkse spelnamiddag (‘vergadering’) gaat meestal door op zondag van 14u tot 17u. Tijdens de examenperiodes van de leiding zullen er avondvergaderingen plaatsvinden. In ’t Boekske vind je steeds een overzicht van de komende activiteiten. De leiding bedenkt steeds leuke spelen op maat van kapoenen, vol spel en fantasie.
De kapoenen gaan jaarlijks met hun tak op kapoenenweekend. Hier slapen ze voor het eerst een nachtje bij de scouts. Een tweede weekend is het paasweekend, waarbij alle takken samen op weekend gaan. Op beide weekends slapen de kapoenen in lokalen op een veldbedje.
Op scoutskamp zijn de kapoenen iets langer van huis, namelijk vijf nachten, en slapen ze op een veldbedje in een grote tent.

“Kapoenen, om te zoenen”

Praktisch

Jongens en meisjes van 6 tot 8 jaar (eerste en tweede leerjaar).
Vergadering op zondag van 14u tot 17u, tenzij anders vermeld in ’t Boekske.
Het kapoenenkamp duurt 6 dagen (5 nachten), van 21 juli tot 26 juli. Scouts Berg gaat steeds op kamp met alle takken samen. De kapoenen slapen in tenten en op een veldbedje.
Een uniform is voor kapoenen nog niet nodig, een sjaaltje wel. Dit kan je exclusief bij onze scouts kopen.

Vragen? Aarzel niet om de kapoenenleiding aan te spreken of te mailen (kapoenen@scoutsberg.be).

Wouters

De wouters zijn jongens en meisjes van acht tot elf jaar.
De woutertak heeft een werking van drie jaar. Daarna gaan ze over naar de jonggivers.

De wouters dragen elke vergadering hun uniform (hemd, korte groene broek en sjaaltje), anders wordt er gepompt. Ze beginnen de wet en het avondlied steeds beter te kennen.

De vergadering gaat meestal door op zondag van 14u tot 17u. Tijdens de examenperiodes van de leiding zullen er avondvergaderingen plaatsvinden. In ’t Boekske vind je steeds een overzicht van de komende activiteiten.
De wouters gaan jaarlijks met hun tak op wouterweekend. Een tweede weekend is het paasweekend, waarbij alle takken samen op weekend gaan. Op beide weekends slapen de wouters één nachtje in lokalen op een veldbedje.
Op scoutskamp zijn de wouters iets langer van huis, namelijk zeven nachten, en slapen ze op een veldbedje in grote tenten.

“De wouters vinden niets erg, toch niet die van Skoette Berg”

Praktisch

Jongens en meisjes van 8 tot 11 jaar (derde tot vijfde leerjaar).
Vergadering op zondag van 14u tot 17u, tenzij anders vermeld in ’t Boekske.
Het wouterkamp duurt 8 dagen (7 nachten), van 21 juli tot 28 juli. Scouts Berg gaat steeds op kamp met alle takken samen. De wouters slapen in tenten en op een veldbedje.

Vragen? Aarzel niet om de wouterleiding aan te spreken of te mailen (wouters@scoutsberg.be).

Jonggivers

De jonggivers (jogi’s) zijn jongens en meisjes van elf tot veertien jaar.
De jogitak heeft een werking van drie jaar. Daarna gaan ze over naar de givers.

De jonggivers dragen elke vergadering hun uniform (hemd, korte groene broek en sjaaltje), anders wordt er gepompt. Ze kennen de wet als hun broekzak en zingen het avondlied luidkeels mee. De jonggivers leren veel nieuwe technieken, waaronder sjorren, vuur maken en morsecode. Ze komen met de fiets (en helm) naar elke vergadering.

De vergadering gaat meestal door op zondag van 14u tot 18u. Tijdens de examenperiodes van de leiding zullen er avondvergaderingen plaatsvinden. In ’t Boekske vind je steeds een overzicht van de komende activiteiten.
De jonggivers gaan jaarlijks met hun tak op jogiweekend, waar ze twee nachten op een matje in lokalen slapen. Een tweede weekend is het paasweekend, waarbij alle takken samen op weekend gaan. Hier slapen ze twee nachten op een matje in patrouilletenten. Ze gaan met de fiets op beide weekends.
Op scoutskamp zijn de jogi’s iets langer van huis, namelijk tien nachten, en slapen ze op een matje in patrouilletenten. De jogi’s fietsen naar het kampterrein. Derdejaars worden op kamp getotemiseerd.

Praktisch

Jongens en meisjes van 11 tot 14 jaar (zesde leerjaar tot tweede middelbaar).
Vergadering op zondag van 14u tot 18u, tenzij anders vermeld in ’t Boekske.
Het jonggiverkamp duurt 11 dagen (10 nachten), van 18 juli tot 28 juli. De jogi’s gaan met de fiets op kamp en slapen op een matje in patrouilletenten.

Vragen? Aarzel niet om de jonggiverleiding aan te spreken of te mailen (jonggivers@scoutsberg.be).

Givers

De givers zijn jongens en meisjes van veertien tot zeventien jaar.
De givertak heeft een werking van drie jaar. Daarna gaan ze over naar de Jin.

De givers dragen elke vergadering hun uniform (hemd, korte groene broek en sjaaltje), anders wordt er gepompt. Ze kennen de wet als geen ander, van voor naar achter en van achter naar voor, en zingen het avondlied uit volle borst mee.
De givers komen met de fiets (en helm) naar elke vergadering.

De vergadering gaat meestal door op zondag van 14u tot 18u. Tijdens de examenperiodes van de leiding zullen er avondvergaderingen plaatsvinden. In ’t Boekske vind je steeds een overzicht van de komende activiteiten.
De givers gaan jaarlijks met hun tak op giverweekend, waar ze twee nachten op een matje in lokalen slapen. Een tweede weekend is het paasweekend, waarbij alle takken samen op weekend gaan. Hier slapen ze twee nachten op een matje in patrouilletenten. Ze gaan met de fiets op beide weekends.
Op scoutskamp zijn de givers iets langer van huis, namelijk tien nachten, en slapen ze op een matje in patrouilletenten. De givers fietsen naar het kampterrein.

Praktisch

Jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar (derde tot vijfde middelbaar).
Vergadering op zondag van 14u tot 18u, tenzij anders vermeld in ’t Boekske.
Het giverkamp duurt 11 dagen (10 nachten), van 18 juli tot 28 juli. De givers gaan met de fiets op kamp en slapen op een matje in patrouilletenten.

Vragen? Aarzel niet om de giverleiding aan te spreken of te mailen (givers@scoutsberg.be).

Jin

De jins zijn de jongeren van 17 en 18 jaar. Dit is onze oudste groep. Na dit laatste voorbereidingsjaar worden ze dus leiding.

De jins dragen elke vergadering hun uniform (hemd, korte groene broek en sjaaltje), anders wordt er gepompt. Ze kennen de wet als geen ander, van voor naar achter en van achter naar voor, en zingen het avondlied uit volle borst mee. De jins komen met de fiets (en helm) naar elke vergadering.

De vergaderingen van de jins vallen niet meer op een vaste zondag. Deze jongelui hebben te maken met examens of sporten. Hierdoor varieert onze dag van afspraak.

In plaats van een normaal kamp gaan we met onze oudste tak naar het buitenland. Zo kunnen ze hun laatste jaar als scoutslid vereeuwigen met een fantastische herinnering.

Om wat extra geld in het laatje te brengen ten voordele van hun kamp, organiseren de jins activiteiten, waaronder de lichtstoet en verschillende jin-barren.

Praktisch

Jongens en meisjes van 17 en 18 jaar (zesde middelbaar).
Vergadering op zondag van 14u tot 18u, tenzij anders vermeld in ’t Boekske.
De Jin gaan elk jaar op Buitenlands Kamp, een onvergetelijke ervaring.

Vragen? Aarzel niet om de jinleiding aan te spreken of te mailen (jin@scoutsberg.be).

Inschrijving

Inschrijving

Hieronder vind je alle info die nodig is om je inschrijving bij Scouts Berg in orde te brengen.
Ben je een nieuw lid en nog niet zeker of je gaat starten bij Scouts Berg? Geen paniek! Je kan eerst een paar vergaderingen komen proberen, pas vanaf de 3e vergadering vragen we om de inschrijving in orde te brengen.

Inschrijven en het betalen van het lidgeld is belangrijk en doe je best zo snel mogelijk!
Niet ingeschreven = Niet aangemeld bij Scouts en Gidsen Vlaanderen = Niet verzekerd.
Niet verzekerde leden kunnen wij niet meenemen op kamp/weekends.

Bij Scouts Berg werken we met een online inschrijvingsproces. Op deze manier houden we de noodzakelijke persoonlijke gegevens van al onze leden bij in een beveiligde online databank. Jullie zullen als ouders en/of leden zelf deze gegevens kunnen raadplegen en wijzigen op elk ogenblik met jullie account. Hou deze accountgegevens ook goed bij want je zal ze ieder jaar nodig hebben om je inschrijving te verlengen en je gegevens na te kijken en eventueel te wijzigen.

Inschrijven is mogelijk vanaf 1 september.

Hoe schrijf ik in?

  1. Surf naar https://inschrijven.scoutsberg.be
  2. Log in, of maak een nieuw account aan.
  3. Vul alle gegevens van het lid in dat je wilt inschrijven. (Gelieve wel nog een papieren Medische Fiche in te vullen en aan de takleiding te bezorgen voor back-up.)
  4. Voeg eventueel broers of zussen toe tijdens het inschrijfproces.
  5. Betaal het lidgeld: Je zal worden doorverwezen naar een betaal pagina met de nodige info over het lidgeld. De QR-code die tevoorschijn komt is geen code die je kan scannen met je bancontact app. Je zal manueel een overschrijving moeten starten. Echter, sommige bankapplicaties staan toe om de velden automatisch aan te vullen via het scannen van de QR-code. Lukt dit niet? Vul dan gewoon zelf de velden aan.
  6. Klaar! Het lid staat nu ingeschreven bij Scouts Berg. Je kan je gegevens ten allen tijde raadplegen of wijzigen door naar bovenstaande pagina te surfen en aan te melden via je account.
  7. Zorg nu nog dat je ook bent ingeschreven op onze mailinglijst zodat je niets mist! Dit kan onder het tabblad E-mails. Dit maakt geen deel uit van de online inschrijving die je hierboven al gedaan hebt.

Je hoeft vanaf nu enkel nog jaarlijks de gegevens na te kijken en de inschrijving eventueel te verlengen.

Heb je problemen bij het inschrijfproces? Neem dan contact op met de leiding.

E-mails

E-mails

Bij Scouts Berg gebruiken wij mails om je van alles te laten weten wat er op dit moment gaande is bij Scouts Berg. Dit gaat van ’t nieuwe Boekske, tot uitnodigingen voor weekends, de steakdag en meer.

Wil je deze mails ontvangen? Vul dan het formulier hieronder in.

*Verplicht veld
Bvb.: voornaam@mail.be
Tak *
GDPR-toestemmingen

Scouts Berg gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates aan te bieden. De mails bevatten persoonlijke trackinggegevens die door Scouts Berg enkel worden gebruikt om opening-rates te berekenen.

U kunt altijd van gedacht veranderen door op de link 'Uitschrijven van deze lijst' te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of contact met ons op te nemen via mailadmin@scoutsberg.be. We zullen uw gegevens met respect behandelen.

We gebruiken Mailchimp voor de communicatie met ouders en leden. Door hieronder op subsribe te klikken, bevestig je dat je informatie verzend wordt naar Mailchimp voor verwerking. Lees hier meer over de uitoefening van de privacywetten door Mailchimp.

Lidgeld

Lidgeld

Bij Scouts Berg vragen we aan elk lid een bedrag van € 65,00 te betalen in het begin van het scoutsjaar. Dit gebruiken we om het lid te verzekeren en een leuk jaar te bezorgen.
Om tijdig inschrijven aan te moedigen betaald wie de inschrijving voor 16 oktober  in orde brengt slechts € 60,00 lidgeld.

Wie pas naar de scouts komt na 1 maart betaald halfjaarlijks lidgeld, dit bedraagt € 33,00.

We willen ieder kind de kans geven om deel te namen aan de scouts. Geld mag daarbij geen barrière zijn. Voor wie het financieel wat moeilijker heeft, bestaat er daarom Scouting op maat. Als je hiervan gebruik wil maken kan je contact opnemen met onze vertrouwenspersoon. We verzekeren jullie dat alles in het volste vertrouwen zal gebeuren.

Alle info over de betaling van het lidgeld krijg je tijdens het online inschrijfproces. Meer info kan je vinden onder het tabblad Inschrijving.

Nog niet betaald is ook nog niet verzekerd!
Wij kunnen je niet meenemen op kamp of weekend als je niet verzekerd bent!

Uniform

Uniform

Het uniform is misschien wel hetgene waar je de scouts het meest aan herkent. Het wordt al jaar en dag gedragen door alle leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen (dus ook Scouts Berg), maar laat toch nog wat persoonlijke toevoegingen toe.

Alle takken worden verwacht in volledig uniform naar de vergadering te komen. Alleen de Kapoenen mogen het hemd en de short laten vallen.

Het uniform bestaat uit een groene short of rok, een beige hemd en ons sjaaltje. Ook nog kan je truien en T-shirts bij ons bestellen die perfect passen bij het uniform.

Tweedehandswinkel

Wij hebben enkele hemden, shorten en rokken beschikbaar in onze tweedehandswinkel. Misschien vind je hier nog wel iets dat nog past. Vraag dit zeker eens aan de leiding.

Mocht je zelf nog iets hebben dat niet meer past? breng dit binnen en misschien kunnen we zo nog andere mensen helpen.

Scouts Berg

De sjaaltjes kan je bij ons vinden. Deze zijn groen-paars, eigen aan Scouts Berg. Je kan ze bij ons verkrijgen voor € 13.

Ben je geïnteresseerd in de truien en T-shirts van Scouts Berg zelf? Vraag dan aan de leiding of je eens mag passen. Van de T-shirts hebben we de maat waarschijnlijk nog wel liggen, maar truien moeten besteld worden.

De T-shirts kosten € 12 per stuk. De richtprijs voor de truien is € 25, voor € 5 extra kan je je naam op de mouw van de trui laten drukken.

Als je nog vragen hebt kan je ook naar springhaas@scoutsberg.be mailen.

Hopper

De rest van het uniform kan je vinden in de Hopper-winkels in heel Vlaanderen. De dichtstbijzijnde is die in Leuven:

Diestsevest 92 A
3000 Leuven
016 23 55 25

Openingsuren:
Di t.e.m. do: 14u – 18u
Vr en za: 10u – 12u30 en 13u30 – 18u

Drankkaart

Drankkaart

De leden krijgen elke vergadering een vier-uurtje aangeboden. Dit bestaat uit een wafel en iets om te drinken. Er is de keus tussen een chocolade- en een vanillewafel en tussen een cola of water.

Wij rekenen dit vier-uurtje aan per tien consumpties voor € 8. Dit bedrag kan aan het begin van de vergadering aan de leiding worden gegeven.

Je mag natuurlijk ook altijd zelf een koekje of fruitje meenemen als je hier geen gebruik van wil maken.

Medische fiche

Medische fiche

Van alle leden hebben we informatie nodig voor de verzekering. Deze verzamelen we door middel van medische fiches. Elk lid moet dit in het begin van het jaar invullen en afgeven.

Deze papieren Medische Fiches gebruiken we enkel als back-up. In de eerste plaats kijken we in de online databank voor de ledengegevens. Zorg dus zeker dat online alle gegevens up-to-date zijn.

Jaarplanning

Jaarplanning

24 september Startdag
18 november: Lichtstoet
3 december: Sinterklaas
4 februari: Schaatsen
24 februari:  Quiz Scouts Berg
9 maart: Spaghettidag
7 april:  Touwenparcours
12-14 april: Paasweekend
4 mei: Steakdag

Scoutskamp:

Bagage binnen: 14 juli
Kapoenen: 21 tot 26 juli
Wouters: 21 tot 28 juli
Jong-givers: 18 tot 28 juli
Givers: 18 tot 28 juli
Leiding: 15 tot 31 juli
Bagage & fietsen
komen afhalen:
31 juli
Spar Berg & Trooper

Spar Berg & Trooper

Zowel bij Spar Berg en bij Trooper sponsoren ons als jullie daar inkopen doen.

We vragen jullie dan ook vriendelijk om de rekeningen van Spar Berg bij te houden en deze aan ons te geven.

Als je via Trooper je aankopen doet in een van de vele webwinkels die aangesloten zijn steun je ons ook met een percentje van jullie aangekocht bedrag. Je kan dit doen door op Trooper naar Scouts St. Servaes Berg te zoeken of door op de knop hieronder te klikken. Daarna selecteer je je favoriete webwinkel en shop je zoals anders.

Superhard bedankt voor jullie bijdragen!!!

Privacy

Privacy

Bij Scouts Berg hechten we enorm veel belang aan uw privacy en willen we u dus ook op de hoogte brengen van uw rechten. Lees daarom zeker onze privacyverklaring na.