We sturen deze informatie naar aanleiding van een bericht van Scouts en Gidsen Vlaanderen op 8 mei 2019.

Beste ouders

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar in Kroatië (en andere Centraal-Europese landen, de TBE-gordel genaamd) komen teken voor die mogelijks besmet zijn met een virus dat Europese tekenencefalitis kan veroorzaken, een infectieziekte die ook wel FSME (Frühsommer Meningo-Encephalitis) of TBE (thick-bone encephalitis) wordt genoemd. Dit is een vorm van hersen- en/of hersenvliesontsteking.

In tegenstelling tot de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, bevindt dit virus zich in het speekselapparaat van de teek, waardoor het al kan worden overgedragen vanaf de beet. De teek tijdig verwijderen helpt hier dus niet altijd zoals bij de ziekte van Lyme. Bovendien worden de meeste tekenbeten niet meteen opgemerkt. Slechts 1/20 tot 1/1.000 teken is besmet met dit virus en de kans dat je de ziekte krijgt na een beet van een besmette teek, is niet 100% zeker. Als je de ziekte toch krijgt, verloopt deze in de meeste gevallen goedaardig, zonder symptomen of zoals een banale griep. Maar soms zijn er ernstige ziektesymptomen, zoals bewustzijnsverlies en neurologische uitvalsverschijnselen, geschat op 1 per 100 besmette tekenbeten. Een fatale afloop (3 op 100 personen met neurologische ziektesymptomen) en neurologische restletsels (15%) zijn ook mogelijk.

Gelukkig kunnen er preventieve maatregelen genomen worden tegen deze teken en het virus dat ze overdragen, waaronder vaccinatie. Vaccinatie wordt vooral aangeraden in geval van buitenactiviteiten, wat zeker zo zal zijn als we op Buitenlands Kamp gaan.

Het FSME-IMMUN vaccin is op doktersvoorschrift bij de apotheker verkrijgbaar. Het vaccinatieschema omvat 3 injecties, waarvan je minstens 2 injecties moet krijgen vóór vertrek naar een risicogebied. Een derde dosis volgt na 5 tot 12 maanden. Dit geeft een bescherming van 90-95% twee weken na de tweede injectie. Bij tijdsgebrek kan gebruik worden gemaakt van een versneld schema (zie onderstaand schema).

Uit: Preventieve maatregelen tegen teken, Instituut voor Tropische Geneeskunde

Samen met Scouts en Gidsen Vlaanderen raden wij deze vaccinatie zeer sterk aan, maar u beslist natuurlijk zelf of u uw kind wil laten vaccineren. De hieraan verbonden kosten zijn ook voor eigen rekening. Wij stellen het versneld schema voor, waarbij de tweede dosis twee weken na de eerste wordt toegediend. Zo zijn we zeker beschermd wanneer we op 2 juli op Buitenlands Kamp vertrekken.

Raadpleeg je huisarts voor meer info en voor de vaccinatie, of stuur ons gerust een berichtje als je nog vragen hebt.

Groetjes,
Gaai en Dourou

Meer info op de website van het Tropisch Instituut:
Bericht Scouts en Gidsen Vlaanderen: